Myofasciale therapie behandelt pijnen die hun oorzaak vinden in de spieren. Door verscheidene oorzaken kunnen zich in de spieren pijnpunten ontwikkelen, Trigger Points of Triggerpunten genoemd. Deze punten veroorzaken pijn met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Indien de pijn uitstraalt naar een andere plaats dan waar het triggerpunt zich bevindt, noemen we dat referred pain.

Myofasciale therapie is een therapievorm die al lang bestaat, maar niet zo goed bekend is in België.

 

Triggerpunten kunnen op verschillende manieren behandeld worden :

Dry needling, Kinepraktijk Haneveld els aerts kinesist

 

Dry needling.

Hierbij worden triggerpoints gedeactiveerd door het inbrengen van een naaldje. Een naald wordt precies in het triggerpoint geplaatst waardoor de lokale kramptoestand wordt opgeheven en lokale ontspanning ontstaat. Deze techniek heet dry needling omdat er geen (vloei)stof geïnfiltreerd wordt. Er is geen enkel verband met acupunctuur.

strech en spray Kinepraktijk Haneveld els aerts kinesist

 

Stretch and spray.

Koelen in combinatie met rekken. Hierbij wordt een koude spray op de huid gespoten. Direct hierna wordt de betreffende spier op rek gebracht waardoor triggerpoints gedeactiveerd worden.

 

pijnkaart-groot Kinepraktijk Haneveld els aerts kinesist

 

Myofasciale release technieken.

Dit is een benadering waarbij fascie met zachte of stevigere technieken soepel gemaakt wordt. Fascie is de "lijm" waarmee alles in het lichaam aan elkaar verbonden is. Triggerpoints maken onderdeel uit van de fascie die in en om spieren(myo-) ligt.

 

Wanneer er teveel triggerpoints zijn om afzonderlijk te behandelen of wanneer stress of een te “actief” leven ervoor zorgen dat de triggerpoints blijven resisteren, zal de behandeling afgestemd worden op de totaliteit, en als een veralgemeende klacht bekeken worden. (Bv bij Fybromyalgie) .